A Szent István-bazilika és környékének csodás panorámája vezet be minket az ismét sok izgalmat tartogató hétbe. A múlt hét kurtán-furcsán, Miklós dühkitörésével ért véget, ami úgy tűnt véget vet Tóbiás indulatkezelő-tréningjének. Vajon helyreáll a mundér becsülete??? Nem derül ki rögtön. Most Hannával kezdünk, ahogy Ádámék lakása előtt csövezik, amikor hazaérkezik a mindig fogalom nélküli Krisztián. Bele fog szeretni egy ponton a lányba? Nem lenne meglepő.

Advertisement

Lent a gangon Ádám nevetségesen, túlírtan részeg, de a stylistok megdolgoztak a pénzükért, szét van esve a haja, rosszul áll a ruhája. Gizi szedi össze, és mint kiderül a telefonját ellopták. Hát ezért nem érte el a Hanna, nem Alízzal békül, ahogy azt Krisz sejtette.

Nóra és Robi kapcsolata egyre dedósabb fordulatokat vesz. Vitatkoznak rajta, hogy ki szereti a másikat. Példás párbeszéd:

Advertisement

- Értve vagyok?
- Talán.

Alíz befőttel vigasztalja magát, mert nem volt fagylalt. “Nem biztos, hogy nem csaltam meg,” foglalja össze a történteket a nagyanyja helyett anyjaként viselkedő lányának. Luca az egyetlen helyes kifejezéssel reagál, amikor megtudja, hogy a muterja lekúrt egy tinit: “FFFFFÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚJJJJJJ!” Közben Gizi pátyolgatja Ádámot, Juli pedig próbálja rávenni Petit, hogy hozza vissza a (volt-)csaját, akit gyűlöl.

Zsolt és Miklós a legváratlanabb módon találnak egymásra: mindkettő óriási homofób (= látens homoszexuális = nő). Először a katonasággal viccelődnek, aztán Tóbiást a legolcsóbb melegsztereotípiáknak megfelelően utánozzák. Miklósnak mégis jól áll, ahogy eltartott kézzel, sejpítve mesél Nórának a “nézeteltéréseik innovatív kommunikációjáról”. Az írók figyelmébe egy ötlet: Musical cross-dressing Miklóssal a főszerepben. Nóra mindenesetre évődve, csillogó szemekkel néz a megváltozott Miklósra. Jól látszik rajta, hogy akar tőle valamit. Talán a faszát.

Sponsored

Vissza Alízhoz, akit továbbra is a lánya nevel. Luca nem csak az anyja jobbik esze, hanem a női önérzet védőangyala is: “Figyelj, ülj le, hogyha szeret, akkor majd ő idejön. Ha meg nem, akkor felesleges utána rohangálnod.” Sok felnőtt nő megfogadhatná ennek a mindössze tizenpár éves lánynak a szavait! Vagy legalább irigyelje meg. Alíz mindig úgy érzi, hogy az utolsó szó joga az övé, ennek a jó szokásának köszönhetően ez a jelenet is parádésan zárul:

- Úgy viselkedsz, mintha az anyám lennél.
- Úgy is érzem magam. [facepalm]
- De nem vagy az!

Advertisement

Advertisement

Rövid intermezzók sorozata:

  • Nóra és Juli pletykál. Ti hisztek abban, hogy bizonyos emberek egymásnak vannak teremtve? Várjuk a válaszokat a kommentekben.
  • Ádám abban méri Alíz szerelmét, hogy a lány mennyit van (vagy épp nincs) Giziék lakásán. Magasra teszi a mércét, de hát ilyen felsőtesttel ki ne tenné.
  • Krisz fogalmatlan és/vagy kellően szociopata, hogy mindenféle együttérzéstől, -ne adj isten- részrehajlástól mentesen tartsa a lelket Hannában. Hanna cserébe tahó.
  • A lift 2015 legjobb új helyszíne. Nóra épp érkezik valahonnét (egyszer már hazaértek Robival és épp vacsorát kezdett készíteni, aztán a kisboltban járt (nyilván hozzávalókat venni a vacsorához), innét került házon kívülre (biztos inkább hozott kész vacsorát)), amikor a lifthez lépve meghallja mi történt azon az indulatkezelésen. Miklóst ott helyben, fénysebesen újra meggyűlöli. Csalódva csukódik Nórára a liftajtó. Lehet, hogy Robi rossz az ágyban?

Az egyik legjobb szál, a lánya által nevelt anya története New York-i komedi-feldolgozásért kiált. PP-zem: (Luca a tinédzser kislány, Alíz az anya)

Luca: Szerintem feküdj le aludni, vagy, öö, olvasgass valami jó kis könyvet. Biztos van, amit ki kell olvasni a könyvklubra, nem?
Alíz: Hm, igen van.
Luca: És, akkor, nem kell bezárnom az ajtódat, hogy nehogy elrohanj valahova hülyeséget csinálni, va-a-agy..?
Alíz: Miért kéne bezárnod, nem vagyok gyerek.
Luca: Jó, de akkor nem fogsz elmenni az Ádámhoz éjszaka közepén... va-a-agy... (...) bulizni meg pasizni a Katicával. Mert elég gáz lenne, ha a Bözsi mamáék reggel egy tök idegen pasit találnának nálad; vagy nekem kéne az éjszaka közepén kiköltöznöm a kanapéra.

Advertisement

Kivégzés.

Másnap reggel van. Krisz frissen, új hajjal ébredt. Továbbra is a saját hülye gondolatait közvetíti fogalmatlanul, miközben Hanna az új pasijára vár. Kellemetlen csend telepszik a konyhára. Egy másik lakásban szerencsére nagyobb a boldogság, a szerelem nagyszerű ária képében szólal meg a gofrit készítő Nóra nappalijában. A frissen készült tésztaédesség, mint egy hevesen dobogó szív, lüktet a (a gofriknak talán túl kicsi) tányéron. Így várják az éhszerelmes szájat. Ebbe az idillbe ront bele a tegnap esti liftmonológját folytató Miklós, akit csak a készülő gofri illata tud egy másodpercre megállítani. “Helló Miki! Megérezted a gofri-illatot, azért jöttél át ilyen korán?” kérdezi a fürdőből egy szál törölközőben a hálószoba felé tartó Robi Miklóstól hanyagul. “Útálom a gofrit.” - szól vissza neki Miki. A nap jelenete. A kávétól Krisztián is észhez tért. Mire Ádám hazaérkezik már mocsokjó varacskos riffek járják be a lakást, a csendet bekussoltatták és bezárták a pincébe. Ejj, Ádám berúgott és tudjátok milyen a feje? Bolyhos. Megtudja, hogy Hanna náluk aludt. Helycserés éjszaka volt. Ezért kár volt feljönni Gizitől, nem?

Alíz és a nagyanyja, Bözsi, reggelikészítés közben óriási verbális párbajt vív. Amihez Poitiernek 12 ember kellett, ahhoz a BK-nek elég 2. Alízt az ág is húzza. A -már nem túlzás ezt leírni- tébolyult Krisztiánnal hozza össze a belső udvaron a sors, akinek a segítségével Ádámra talál a Millenáris Parkban, hogy ott bűnbocsánatért könyörögjön. Az ebben a szerepben szexi római papokra emlékeztető Ádám megöleli Alízt, Hanna legnagyobb megdöbbenésére.

Advertisement

Advertisement

A megdöbbentőnek szánt befejezés gyengére sikerült, Ádám nem Krisztián, nem fogja meggondolni magát. De mi lesz a fegyverekkel? Mi a baja Ági lányának? Az igazán fontos kérdésekre ma sem kaptunk választ.

Tanárok Közt: “Pont azért nincs tervem, mert nem akarom elrontani.” - Alíz
Ital: Meglepő módon ebben a részben mintha nem is alkoholizálna senki. A Fél Literes Palack vándordíj ma Alízt illeti meg. Éjjel tűnik fel a kezében, amikor Lucával viaskodik.
Szóragozás: A Túró Rudi - Tapló Rudi analógiáért nagy pacsi az íróknak. A Nap Érdekes vagy Bugyuta Ismétlődő Szava a “gang”, a rész elején Rudi legalább háromszor így hivatkozott az emeleti folyosóra.
Zene: Nem nagyon volt. :(